De expert

Bewegen is het beste medicijn tegen artrose (en daar is een handige app voor)

Statische squats, step up eerste fase, squat met dynaband. De Beweeg je Beter app van IZZ staat vol met nieuwe oefeningen. Voor herstel van nek-, schouder- en rugklachten en bij artrose. Orthopedisch chirurg Hugo van der Veen werkte mee aan de uitbreiding van de app: "Maak een gewoonte van de oefeningen."

hand met telefoon met app

Dagelijks ziet Hugo van der Veen in het UMCG patiënten met artrose, slijtage van de gewrichten. Ook al is hij chirurg, opereren stelt hij graag zo lang mogelijk uit. Hij stuurt zijn patiënten liever de fiets op, of het zwembad in: “Blijven bewegen is het allerbeste advies bij artrose. Je moet de gewrichten blijven activeren, daarmee houd je ze soepel.”

Versleten kraakbeen

In Nederland hebben ruim 1,5 miljoen mensen last van artroseklachten. Ze hebben last van versleten kraakbeen waardoor gewrichten niet meer zo soepel kunnen bewegen. De oorzaak is niet altijd bekend. Het kan echter ook ontstaan als gevolg van een blessure zoals een gescheurde kruisband of door gewrichtsontstekingen, zoals reuma, vertelt Hugo in zijn vlog in de app. Het gaat vaak om de knie en heup maar je kunt ook artrose in je pols, rug of schouder hebben.

Ook veel jonge mensen

Hugo ziet ook vaak dat overgewicht een rol speelt: “Met name knieën en heupen worden te veel belast bij overgewicht. Patiënten die het lukt om hun overgewicht aan te pakken, merken vaak ook dat ze minder artrose klachten hebben.” Ook mensen met een fysiek zwaar beroep hebben meer kans op artrose. Hugo: ”Als je in de zorg werkt, is het belangrijk dat je gebruik maakt van de beschikbare hulpmiddelen, zoals een tillift. Want ook als je nooit klachten hebt, kan de balans ineens omslaan. En echt niet alleen als je op leeftijd bent. Ik zie ook veel jonge mensen met artrose in het ziekenhuis.

Foto Hugo van der Veen

Belangrijk is om een gewoonte te maken van de oefeningen. Koppel ze bijvoorbeeld aan een al ingesleten gewoonte, zoals tandenpoetsen

Handig programma

Anders dan bij andere lichamelijke klachten, kun je niet herstellen van artrose. Hugo: “Wel kun je gelukkig de klachten verminderen en de snelheid van de verslechtering afremmen. Daar krijg je in de Beweeg je Beter app een handig programma met oefeningen voor. Belangrijk is om een gewoonte te maken van de oefeningen. Koppel ze bijvoorbeeld aan een al ingesleten gewoonte. Zoals tandenpoetsen of de hond uitlaten. En sport naast je werk. Ook al heb je een actief beroep in de zorg, het is niet hetzelfde als sporten.”

 

Beweeg je Beter app

Gebruik de IZZ Beweeg je Beter app bij je herstel van post covid, van (lage) rugklachten, nek- en schouderklachten en bij artrose. De app staat boordevol oefeningen en nuttige tips. Van fysiotherapeuten en medisch specialisten. Zie het als extra hulp van IZZ bij je herstel. Want we helpen je graag om goed voor jezelf te zorgen.

De app is een van onze ledenvoordelen. Beschikbaar voor iedereen van 18 jaar en ouder met de IZZ Zorgverzekering door CZ of VGZ.

Schrijf je in voor de IZZ nieuwsbrief

Maandelijks het laatste nieuws over gezond werken in jouw mailbox!