Persoonlijk verhaal

"Je ziet mensen opbloeien"

Mensen die bijna of helemaal doof zijn weer laten horen. Dat is volgens Elja Smeets-Schaaf, audioloog bij Libra Audiologie, het mooiste wat er is.

Foto Elja Smeets-Schaaf

‘Gehoorproblemen spelen niet alleen bij ouderen. Bij ons zie je ook kinderen die bijvoorbeeld doof geboren zijn of spraakproblemen hebben. Samen met mijn collega’s zorg ik ervoor dat iedereen met een complexe gehoor- of communicatiebeperking zich zo goed mogelijk kan ontwikkelen. Ook geef ik advies op sociaal-emotioneel vlak. Hoe vertel je bijvoorbeeld aan je omgeving dat je slechthorend bent? 

Het allermooiste aan mijn werk? Iemand begeleiden die een cochleair implantaat krijgt. Dit apparaatje zorgt ervoor dat mensen die doof zijn weer geluid horen. Wanneer ik ‘m voor de eerste keer inschakel, roept dat vaak veel emotie op. Het is heel stil geweest voor deze mensen … Om ze dan te zien opbloeien in de revalidatieperiode vind ik zó mooi. Je ziet dat iemand weer echt mee kan doen. Natuurlijk hebben we ook te maken met teleurstellingen. Soms zijn de mogelijkheden simpelweg te beperkt. Dan komt het aan op goede coaching. Gelukkig kan er technisch gezien wel steeds meer, al is het soms een zoektocht. De puzzelstukken techniek en mens zo goed mogelijk in elkaar te passen, dat vind ik gaaf!’