Onderzoek

1 op de 5 zorgmedewerkers slaapt slecht

Een op de vijf zorgprofessionals heeft klinische slaapklachten, zo blijkt uit de IZZ Monitor Gezond Werken 2021, uitgevoerd onder onze leden in samenwerking met de Universiteit Utrecht. Daarnaast blijkt uit onderzoek van HalloSlaap onder deelnemers aan hun slaapscan dat 70% langer dan een half jaar slecht slaapt. Dit is een zorgwekkend hoog percentage.

kopzorgen

Lichamelijk en emotioneel uitgeput

Bijna de helft van de zorgprofessionals met klinische slaapklachten heeft het afgelopen jaar verzuimd (46%) en meer dan 1 op de 10 (11.6%) zorgprofessionals is van plan de zorgsector te verlaten. Onderzoeker Gezond werken in de zorg Irene van der Fels van IZZ: “Ook zijn zorgprofessionals met klinische slaapklachten vaker lichamelijk en emotioneel uitgeput, minder bevlogen en hebben ze minder werkvermogen.

Minder slaapklachten door zelfroosteren

Irene van der Fels: “We zien dat zorgprofessionals die in onregelmatige diensten werken slechter slapen dan zorgprofessionals die niet volgens een dienstrooster werken. Aandacht hiervoor vanuit een organisatie is belangrijk. Ga in gesprek over wat op werkgebied zou leiden tot minder slaapklachten, zoals bijvoorbeeld zelfroosteren. Uit ons onderzoek blijkt dat zorgprofessionals die zelfroosteren minder slaapklachten ervaren dan zij die met een manier van roosteren werken waar ze minder invloed op hebben. Dit heeft te maken met meer autonomie en een betere balans tussen werk en privé.”

50 plus-zorgprofessional vaker last van slaapproblemen

Irma Leijten, slaapexpert en coach voor HalloSlaap, constateert dat oudere zorgprofessionals  (50 plussers) meer last hebben van slaapproblemen: “Deze mensen vinden het lastiger om met de hoge druk en onregelmatige diensten om te gaan, want ze herstellen vanaf hun 45e levensjaar langzamer dan jongere mensen. De slaapproblemen van vrouwen hebben regelmatig te maken met de veranderende hormooncyclus en de overgang. Het is belangrijk om vaardiger te worden in slaapvriendelijk gedrag. Dit betekent: leren ontspannen waardoor slaap een natuurlijk gevolg wordt. Meer inzicht en een gezonde leefstijl met aandacht voor herstel, gezond eetgedrag en sociale contacten, vormt ook een belangrijke basis.”

Ga in gesprek als werkgever

Slechts 15 tot 20% van de zorgprofessionals met slaapproblemen meldt zich voor hulp. Het is dus zaak dat u als werkgever alert blijft en kijkt welk inzicht u kunt verkrijjgen over hoe het met uw medewerkers is. Anderen blijven medewerkers ermee doorlopen en zoeken ze op internet naar houvast. Zorgprofessionals melden slaapproblemen vaak niet binnen de organisatie waar ze werken. Irma Leijten: “Dit is jammer, want de werkgever heeft dan geen idee van wat er gaande is terwijl ze misschien wel een helpende hand kunnen bieden.” Slaapproblemen kunnen grote gevolgen hebben, zowel voor zorgmedewerkers als zorgorganisaties. Ter ondersteuning van zorgmedewerkers bieden we vanuit IZZ masterclasses aan in samenwerking met HalloSlaap, evenals de Slaapscan, een handig hulpmiddel om als zorgprofessional inzicht te krijgen in jouw slaap. Ga hierover ook in gesprek met je werkgever. Zo kun je samen kijken naar wat er nodig is om jouw welzijn te verbeteren.

Informatief webinar over slaap voor werkgevers; meld u nu aan! 

Op 17 maart a.s. organiseert IZZ een informatief webinar over Slaap en welke ondersteuning u uw medewerkers kunt bieden zodat uw medewerkers gezond werken en verzuim en verloop voorkomen wordt. 


Meld u nu aan voor het webinar 

 

Meer weten over slaap (de voordelen en risico's) en wilt u uw medewerkers tools bieden?

Lees meer over de soorten slaapklachten en de oorzaken in het artikel Feiten en Fabels over slaap. Of bekijk onze themapagina over slaap voor zorgmedewerkers of de thema-pagina Slaap voor werkgevers.

 

 

In gesprek over het effect van slecht slapen in uw teams en kijken hoe u uw medewerkers kunt helpen? 

 

IZZ nieuwsbrief Gezond werken in de Zorg

Onze digitale nieuwsbrief is gericht op professionals die zich bezighouden met Gezond Werken in de Zorg en verschijnt circa 12 keer per jaar.

Aanmelden