Artikel

Verbeter de nachtrust van medewerkers met deze aanpak

Wilt u de nachtrust van uw zorgmedewerkers verbeteren en slaapproblemen bespreekbaar maken? Start dan met de IZZ aanpak InDialoog. Ga met elkaar in dialoog over stellingen en werk toe naar oplossingen.

De IZZ aanpak InDialoog is een bewezen effectieve methode voor het voeren van een oplossingsgerichte dialoog en het creëren van een gezond en veilig organisatieklimaat. Met InDialoog gaan alle lagen van de organisatie met elkaar in gesprek en implementeren oplossingen om gezond en veilig te werken. Ook kan InDialoog ingezet worden om vragen te beantwoorden zoals: 

  • Hoe maken we slaap- en gezondheidsproblemen bespreekbaar in het team?
  • Hoe zet ik slaapproblemen op de agenda van mijn organisatie?
  • Hoe verbeter ik de nachtrust van mijn zorgmedewerkers? 

Anouk ten Arve, programmamanager bij Stichting IZZ: ‘Wij doen jaarlijks onderzoek naar de factoren die van invloed zijn op de gezondheid van zorgmedewerkers, via de Monitor Gezond werken. En dit jaar zagen we in de resultaten dat slaap een belangrijk gezondheidsthema is in de zorg. Zorgmedewerkers ervaren gemiddeld ruim 30% meer slaapklachten dan andere werkenden in Nederland. Dat is zorgelijk. Er zijn dus arbeidsfactoren die maken dat mensen minder goed slapen. Dit komt door de onregelmatige diensten, maar zeker ook door de hoge kwantitatieve werkdruk, de toename van emotioneel belastende situaties en ook de grotere fysieke belasting. IZZ vindt het kwalijk dat mensen die in de zorg werken om anderen beter te maken, zélf ziek worden door hun baan. Terwijl er zoveel aan te doen is. Vandaar dat wij zorgorganisaties oproepen om het thema slaap bespreekbaar te maken.'

Illustratie Slaap

De IZZ aanpak InDialoog in drie stappen

De aanpak InDialoog bestaat uit drie stappen om te komen tot gewenste oplossingen op bovengenoemde vragen. Bij stap 1 (teampeiling) worden de meningen van de medewerkers binnen de deelnemende teams anoniem gepeild aan de hand van stellingen en vragen. Bij stap 2 (teamdialoog) gaat het team met elkaar en de teamleider in gesprek over de uitkomsten van stap 1. En bij stap drie wordt de bestuurder betrokken in de gesprekken over de uitkomsten.

Voorbeeld stellingen slaapproblemen 

Bij stap 1 van InDialoog bereiden de medewerkers zich voor op de dialoog door hun mening te geven in een korte peiling van enkele stellingen per thema. We geven hieronder enkele voorbeelden.

1. Ik weet dat er in mijn team collega’s zijn die slecht slapen. 
2. Ik maak me zorgen over mijn eigen kwaliteit van slapen. 
3. In mijn team is slapen een punt op de agenda van het teamoverleg. 
4. Slaapklachten door het werk worden veroorzaakt door de hoeveelheid tijd die ik heb om al mijn werkzaamheden uit te voeren (kwantitatieve werkdruk).
5. Slaapklachten door het werk worden veroorzaakt door de hoeveelheid taken en werkzaamheden die ik moet uitvoeren in mijn werk (kwantitatieve werkdruk).

Aan de slag met InDialoog

InDialoog van IZZ is een wetenschappelijk bewezen effectieve methode voor het voeren van een veilige dialoog en het creëren van een gezond en veilig organisatieklimaat.