Artikel

Kosten van slechte slapers

Hebt u ook medewerkers die met wallen onder hun ogen naar het werk komen? Vast en zeker. In Nederland kampt tussen de 15 en 25% van de werknemers met een slaapprobleem. Dat is meer dan 1 miljoen mensen! En bijna de helft van hen zegt dat het werk de grote slaapverstoorder is: te hoge werkdruk, piekeren of een conflictueuze relatie met een leidinggevende of collega.

afbeelding bed

Vrouwen zijn gevoeliger voor slaapproblemen dan mannen. Het is dus niet vreemd dat de zorg behoort tot de sectoren met een verhoogd risico op een slechte nachtrust. Het helpt ook niet dat de meeste zorgmedewerkers onregelmatige diensten draaien. Ruim 30% merkt dat dit ten koste van hun nachtrust gaat.

Slechte slapers hebben minder weerstand en verzuimen vaker, kunnen zich minder goed concentreren, zijn prikkelbaarder en minder goed in het oplossen van problemen. Daardoor ligt hun productiviteit lager: tot wel een derde van wat normaal is.

Een lagere productiviteit voelt u in uw portemonnee. Volgens schattingen kost slecht slapen de Nederlandse economie jaarlijks tussen de € 3 en 4,5 miljard. Een bedrag om wakker van te liggen. Hoeveel de slaapproblematiek een organisatie kost, is onder andere afhankelijk van hoe slecht een medewerker slaapt. 7 à 8 uur slaap is voor de meeste mensen een goede nachtrust. Mis je regelmatig 1 of 2 uur slaap, dan kan dat leiden tot wel 6 extra verzuimdagen. Dit kost u per slechte slaper zo’n € 1.440 per jaar.

Het loont dus om over slecht slapen het gesprek aan te gaan met uw medewerkers en samen naar een oplossing te zoeken.

Kosten slecht slapen

  • 6-7 uur slaap per nacht leidt tot 3,7 extra verzuimdagen
  • < 6 uur slaap per nacht leidt tot 6 extra verzuimdagen
  • € 240 gemiddelde kosten per dag verzuim
  • € 1.440 jaarlijkse verzuimkosten per slechte slaper

IZZ nieuwsbrief Gezond werken in de Zorg

Onze digitale nieuwsbrief is gericht op professionals die zich bezighouden met Gezond Werken in de Zorg en verschijnt circa 12 keer per jaar.

Aanmelden