Artikel

Slaapproblemen lossen we samen op

Een gezonde nachtrust staat of valt met wat er overdag gebeurt. Overdag betekent al snel: op het werk. Een baan kan grote invloed hebben op iemands nachtrust, bijvoorbeeld door werkdruk en emotionele belasting. IZZ vindt dat slaapproblemen die veroorzaakt worden door het werk, het beste op dat werk opgelost kunnen worden. Samen, in een team of met de leidinggevende. En liefst nog voordat er problemen zijn.

Cirkel slaap

Slaap je meerdere dagen achter elkaar slecht, dan kom je algauw in een vicieuze cirkel terecht. Eruit komen is moeilijk en de schadelijke effecten worden voortdurend groter. Dit wordt ook wel ‘slaapschuld’ genoemd. Het is zaak zo snel mogelijk deze negatieve trend te doorbreken. Afhankelijk van waar je als werknemer of werkgever de grootste knelpunten ervaart kun je beginnen. Het is een vicieuze cirkel, begin ergens in deze cirkel om de trend te doorbreken en om te buigen naar positieve resultaten en een betere slaap.

Slaap op de agenda teamoverleg

Een zorgmedewerker kan zelf veel doen om beter te slapen. Maar als de oorzaken op het werk liggen, dan heeft hij de hulp van zijn leidinggevende of team nodig. Zorg dus dat slaap een thema is tijdens het teamoverleg. Bespreek welke werkfactoren de nachtrust van medewerkers verstoren. Hoe je zoiets bespreekbaar maakt? Om te achterhalen welke werkfactoren bepalend zijn, kan een team gebruikmaken van de aanpak InDialoog van IZZ. Volgens deze aanpak peil je eerst in het team wat er speelt. Het team bespreekt vervolgens de uitkomsten met de teamleider en uiteindelijk met de bestuurder. Deelnemers voeren waar mogelijk direct verbeteringen door.

Uit IZZ-onderzoek blijkt blijkt bijvoorbeeld dat zorgmedewerkers die zelfroosteren minder vaak slaapklachten ervaren dan zorgmedewerkers die met een ander rooster werken. Met een klein beetje moeite kun je als zorgorganisatie snel slaapproblemen van medewerkers verhelpen.

 

Aan de slag met InDialoog

InDialoog van IZZ is een wetenschappelijk bewezen effectieve methode voor het voeren van een veilige dialoog en het creëren van een gezond en veilig organisatieklimaat.