Een slaapverwekkend artikel over slapen
Goed slapen is een must voor een goede gezondheid. Toch ligt 1 op de 5 zorgmedewerkers wel eens wakker. Droom jij ervan om lekker te slapen? Lees dan dit artikel.
De gevolgen van slecht slapen zijn niet mals. Het verhoogt bij volwassenen de kans op diabetes, obesitas, kanker, coronaire hartziekte, beroerte, depressie en dementie. Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos instituut. Onze eigen cijfers uit 2021 laten zien dat bijna de helft van de zorgmedewerkers met klinische slaapklachten verzuimd heeft in het jaar ervoor (46%). Ook zijn zorgmedewerkers met klinische slaapklachten vaker lichamelijk en emotioneel uitgeput, minder bevlogen en hebben ze minder werkvermogen.
Wat is goede slaap?
Een goede slaap heb je als je 7 tot 8 uur per nacht slaapt, snel inslaapt en zonder lange onderbreking goed doorslaapt. Slaapklachten zijn:
- moeilijk in slaap komen
- een onrustige of gestoorde slaap hebben
- te vroeg wakker worden.
In klinische zin heb je slaapproblemen wanneer je lijdt aan twee van de drie soorten klachten. Meer weten over de soorten slaapproblemen en de oorzaken? Lees ons artikel 'Feiten en Fabels over slaap'.
Stappenplan: aan de slag met slaapproblemen
Na 20 uur niet meer op een scherm en geen koffie meer, zijn makkelijke stappen om beter te slapen. Lastiger wordt het als je wakker ligt vanwege je werk of privéproblemen. Om aan de slag te gaan met slaapklachten is het belangrijk om te beginnen met de oorzaken. IZZ heeft een handig stappenplan hiervoor.
Lees ook:
Slaapproblemen? Vink deze oplossingen af
Voordeel voor iedereen in de zorg
We hebben gratis producten en kortingsacties om van te dromen. Voor iedereen in de zorg.
- toegang tot de online module Slaapproblemen van mirro
- 25 euro korting op de lichtbril van Propeaq
Wil je graag gebruikmaken van onze ledenvoordelen, sluit je dan gratis aan bij IZZ.
Extra slaapverstoorder in de zorg: de nachtdienst
En dan is daar ook nog de nachtdienst in de zorg. Nachtdiensten verstoren je dag- en nachtritme en verhogen het risico op slaapproblemen. Bovendien zie je hier dezelfde gezondheidsrisico’s als van slecht slapen: verhoogd risico op diabetes mellitus (type 2) en hart- en vaatziekten (bron: Gezondheidsraad (2017)).
Tips voor een gezonde nachtdienst:
- Wij hebben een aantal tips voor een gezonde nachtdienst voor je op een rij gezet. Je kunt hier ook het webinar over een vitale nachtdienst zonder dip terugkijken.
- Wij vroegen 5 experts naar hun advies voor een gezonde nachtrust in relatie tot het (nacht)werk in de zorg. Bekijk hun tips.
Zo draai ik de nachtdienst
Patricia Kemner (28), is verpleegkundige acute dienst extramuraal in de ouderenzorg. Ze werkt vijf nachten op een rij van 23.15 tot 7.30 uur.
"De nacht voordat ik de nachtdienst inga, ga ik om twee uur ’s nachts in bed liggen en om half vier doe ik m’n ogen dicht. Ik slaap goed uit. Toch moet ik altijd even schakelen. Ik zorg dat ik geen suikerhoudende producten eet, zodat ik minder snel een energiedip krijg. Gebeurt dat toch, dan ga ik even buiten wandelen. Voordat ik mijn bed in kruip, eet ik een gekookt ei of kwark, zodat ik niet van de honger wakker word. Ik ben gelukkig een makkelijke slaper. Het belangrijkste is dat je je grenzen kent. Zo weet ik dat ik persoonlijk minstens 5,5 uur slaap nodig heb. Eén keertje wat minder kan best, maar dat moet ik geen nachten achter elkaar doen."
Video: nachtdienst in het JBZ
Adempauze voor het slapen
Je bent nu aan het einde van het artikel, dus een mooi moment voor een adempauze. Een paar minuten om even letterlijk op adem te komen. Dat kan ook vlak voor het slapengaan. Adem een paar keer wat dieper en langzamer in en uit dan dat je normaal zou doen. Probeer deze oefening van Heartmath vast eens. En slaap lekker voor straks!