Aan de slag

Eerste Hulp bij Mentale Gezondheid

Het is belangrijk om goed in je vel te zitten. Zodat je mentaal sterk genoeg bent voor je werk in de zorg. Maar wat als het even wat minder goed gaat met je? Kom in actie met het IZZ stappenplan voor eerste hulp bij mentale gezondheid.

illustratie dame met stress Mentale gezondheidstest

Het kan gebeuren als af en toe wat minder gaat met je. Dat is oké. Maar wees er alert op dat het niet structureel wordt. Hoe ontdek je dat? En durf je vervolgens om hulp te vragen? In drie stappen maak je zelf de balans op van jouw mentale gezondheid. Je hebt zicht op zaken die je energie geven en kosten en weet waar je terecht kunt voor meer hulp, mocht dat nodig zijn.

Stap 1: Check je energiebronnen met de IZZ Zelfscreener

De Zelfscreener brengt in kaart wat energie geeft (in je werk in de zorg) en wat stress oplevert en hoe je daarmee omgaat. Zo meet de test bijvoorbeeld hulpbronnen, zoals sociale relaties, om met stress om te kunnen gaan. Lees ook: Energiegevers en energievreters: hoe zorg je voor de juiste balans?

Stap 2: Doe de Mentale gezondheidstest

De Mentale gezondheidstest geeft in tien korte vragen inzicht in jouw mentale gezondheid. Zo ontdek je op een toegankelijke manier hoe jij er mentaal voor staat. Je krijgt suggesties waarmee je meteen weet wat je te doen staat en op welke manieren je hulp kunt vragen. Zo kun je snel actie ondernemen als het even niet zo goed gaat.

 

Stap 3: Verzeker jezelf van goede zorg

Kun je wel wat hulp gebruiken om weer beter in je vel te zitten? Psychologische hulp wordt volledig vergoed in de basisverzekering. Je kunt terecht bij de praktijkondersteuner GGZ bij je huisarts. Kan de huisarts je niet verder behandelen, dan verwijst hij of zij jou door naar de Basis GGZ (psycholoog) of gespecialiseerde GGZ (psychiater). Hier is wel het eigen risico van toepassing.

De IZZ Zorgverzekering is er speciaal voor mensen in de zorg. Met vergoedingen en voordelen afgestemd op jouw werk in de zorg. Dus ook ruime vergoeding voor psychische hulp. Want zorgen voor een ander begint met goede zorg.

Dit zit in de Aanvullende Zorg voor de Zorg pakketten van de IZZ Zorgverzekering:

Extra psychologische hulp via de aanvullende verzekeringen van IZZ door VGZ betreft Zorg voor de Zorg: € 350 per jaar voor mindfulness bij burn-out klachten. Via Bijzonder Bewust, Extra 1,2, of 2 heb je budget voor psychosociale zorg (alternatieve behandelingen): respectievelijk €150, €300, €500 en €800 per jaar maximaal €40 per dag.

Zorg voor de Zorg + Compleet via IZZ door CZ dekken het e-Health programma Minday (duur: 8 weken) en online zelfhulp trainingen van de Gezonde Boel. Zorg voor de Zorg Budget biedt naast online zelfhulp ook 1 online consult.

Kom erbij!

De IZZ Zelfscreener en Mentale gezondheidstest zijn onderdeel van het ledenvoordeel van IZZ. Ledencollectief IZZ zet zich in voor jouw gezondheid en die van je collega's. Zodat jij goed voor jezelf én anderen kunt blijven zorgen. Zo bestaat ons ledenvoordeel uit mooie tools, trainingen en kortingsacties. Speciaal voor IZZ-leden.