Persoonlijk verhaal

Heel mijn gezin had last van long covid

Als gespecialiseerd verpleegkundige op de dialyse afdeling van Meander MC zag André zijn  patiënten drie keer per week. Ook tijdens de covid-periode.  Want zijn patiënten kunnen niet zonder dialyse. Zelf kreeg hij eind 2022 alsnog covid, gevolgd door long covid. Het was zoeken naar het juiste pad van herstel, gelukkig gaat het nu langzaam de goede kant op.

“Achteraf gezien had de coronaperiode al een zware wissel op mijn gezondheid getrokken. De zorg voor mijn patiënten ging gewoon door, helemaal ingepakt uiteraard. Er was veel uitval op de afdeling. Dus toen ik uiteindelijk zelf ook het virus kreeg, had ik weinig weerstand. Ik had een week heftige koorts en ging daarna weer snel aan het werk.


Ik bleef moe. Elke activiteit kostte zoveel energie. Ik had continu een hoge pols bij lichte inspanning, ontregelde ademhaling, overactieve spijsvertering, brainfog en nog wel 15 andere klachten. Onder het mom van “van thuiszitten knap je ook niet op” heb ik zo nog drie maanden aangemodderd. Ik had ook nog niet zo in de gaten dat het long covid was. En de huisarts en fysio waar ik kwam, wisten ook niet goed wat ze er mee moesten.

Mijn gezin

Uiteindelijk kwam ik thuis te zitten. Zat ik alleen maar op de bank, geen sociale contacten meer, helemaal niks. Nog zo’n ‘beginnersfout’ want dat is weer een ander uiterste. Zo had heel mijn gezin last van long covid. Mijn vrouw maakte zich zorgen of het nog wel goed kwam. Kreeg er veel taken bij.  Als mijn kinderen uit school kwamen, zat ik weer op de bank. Een nare tijd. Het was echt zoeken naar een oplossing. Gelukkig kon ik, met steun van mijn werkgever, uiteindelijk met de juiste revalidatie beginnen.

Foto André Heemsbergen

Eigen risico compensatie

André heeft gebruik gemaakt van de regeling Eigen risico compensatie van IZZ. Wij vergoeden de zorgkosten die hij heeft moeten maken tot het verplichte eigen risico van EUR 385. André: "Ik deed de aanvraag en kreeg binnen enkele dagen al bericht dat ik de compensatie kreeg van IZZ. Dat is een fijn steuntje in de rug.”

Heb je ook zorgkosten gemaakt door long covid en heb je de IZZ zorgverzekering, dan heb je ook recht op de Eigen risico compensatie.

Verbetering

Ik word begeleid door een gespecialiseerde fysiotherapeut, ergotherapeut en psycholoog. Zij hebben een persoonlijk beweegprogramma voor mij gemaakt en werken nauw samen. Het beweegprogramma werkt met BioCheck, een wetenschappelijk onderbouwde methode, die je ademhaling, hartslag en vooral de tijd tussen de hartslagen meet. Daarnaast is er veel aandacht voor herstel na inspanning en krijg ik educatie. Het is een methode die ook veel bij chronische vermoeidheid en burn-out wordt gebruikt. Ik merkte al snel verbetering.

Herstel van long covid is echt vechten, je bent continu bezig met revalidatie en het bewaken van je grenzen. Gelukkig heb ik nu het vertrouwen in mijn herstel weer terug. Ik ben weer twee keer in de week een uur op mijn werk. En we zijn met het gezin laatst een weekje weg geweest. Dat zag ik anderhalve maand geleden echt nog niet zitten. Het heeft ons uiteindelijk allemaal erg goed gedaan.”

Meer lezen

Bijna 1 op de 3 zorgmedewerkers houdt klachten na een covidbesmetting. Op de themapagina Covid staan hun verhalen en wat IZZ doet om jou te ondersteunen.

Schrijf je in voor de IZZ nieuwsbrief

Maandelijks het laatste nieuws over gezond werken in jouw mailbox!