Persoonlijk verhaal

‘Je bent zelf verantwoordelijk voor je gezondheid’

Als verpleegkundige in de wijk leg je huisbezoeken af. Prettig voor de cliënt, maar statische belasting ligt op de loer: de badkamer is krap, een hoog-laagbed ontbreekt. Bij Youcef Boukhedmi resulteerde het in rugklachten. Gelukkig heeft hij die weer onder controle: ‘Niet bukken, knielen of hurken. En we trekken als collega’s één lijn.’

afbeelding thuiszorg

‘Mijn rugpijn werd zo erg dat ik me ziek meldde bij mijn werkgever. De huisarts schreef pijnstillers voor, de fysiotherapeut oefeningen. Hierdoor kon ik weer voorzichtig aan het werk, maar het probleem bleef. Een scan liet zien dat mijn onderrug slijtage vertoont. 

Wat de oorzaak is? Een combinatie van tillen en statische belasting, denk ik. Tijdens mijn negentien jaar als verpleegkundige in de wijk heb ik vaak in lastige houdingen gewerkt. Wat statische belasting was wist ik niet, tot onze stagiaires het erover hadden – tegenwoordig is het onderdeel van de opleiding. Ik dacht: hé, herkenbaar!

Hulpmiddelen zijn onmisbaar

Inmiddels weten mijn collega’s en ik door bijscholing dat rug- en schouderklachten er niet ‘gewoon bijhoren’, maar komen door gebukt, gedraaid, geknield of gehurkt werken. Hulpmiddelen als een hoog-laagbed zijn daarom onmisbaar. Ik heb geleerd de aanvraag ervan meteen ter sprake te brengen bij de cliënt. Kom je er een maand later mee, dan merk je weerstand tegen zo’n bed in de woonkamer. Het gaat toch prima zonder?

 Hetzelfde gebeurt als een collega wel een keer gehurkt een wond verzorgt, want: Jan of Annemarie doet het zo. Dat is begrijpelijk, maar je bent als zorgmedewerker verantwoordelijk voor je eigen gezondheid. Daarom trekken we als team één lijn.

 Is er (nog) geen hoog-laagbed, dan improviseer ik. Als ik bijvoorbeeld iemands been inzwachtel, vraag ik de cliënt op een stoel te zitten met het been op een krukje, en pak ik zelf ook een stoel. Merk ik dat ik in een ongemakkelijke houding werk, dan kom ik even overeind en vraag ik hoe het met de cliënt gaat. Contact maken hoort ook bij mijn taken en dat kan dan mooi tegelijk. Praten en breien, haha!

E-learningmodule

Dat IZZ een e-learningmodule heeft ontwikkeld over statische belasting, vind ik een goede zaak. Ik ben er benieuwd naar. Op het werk maken we vaak gebruik van e-learning om een thema te introduceren, waarna we ermee gaan oefenen en onderling ervaringen uitwisselen.’

 

E-learning statische belasting

Statische belasting lijkt momenteel de belangrijkste oorzaak van klachten aan de rug, nek en schouders te zijn. In deze e-learning module leer je waarom dit belastend is en hoe je dit kunt voorkomen. Gratis voor IZZ-leden.