Artikel

Stappenplan: Gezond slapen

Werk jij in de zorg, dan loop je een groter risico op slaapproblemen. Hoe langer je slecht slaapt, hoe schadelijker dat is voor je gezondheid. Beter slapen begint al overdag. Bijvoorbeeld door goed voor jezelf te zorgen. Maar je kunt nog veel meer doen. In drie stappen naar een gezonde slaap.

illustratie Slaap

Het stappenplan geeft jou in drie stappen handvatten voor wat je kunt doen bij slaapproblemen:

Stap 1. Check of je voldoende slaapt

Een volwassene heeft een gezonde nachtrust als hij 7 tot 8 uur per nacht slaapt, snel inslaapt en zonder lange onderbreking goed doorslaapt. Hoe goed slaap jij? De online Zelfhulp Slaapproblemen van mirro (gratis voor leden van IZZ) begint met een startmeting. Die geeft snel inzicht in jouw slaap.

Stap 2. Zoek uit waardoor je slecht slaapt

Slaap je slecht door je werk of lig je van iets anders wakker? De oorzaak van jouw slechte nachtrust vind je vaak overdag. De helft van alle werkenden wijst hun baan aan als de slaapverstoorder. Maar de boosdoener kan ook iets uit de privésfeer zijn. Pieker je door de hoge werkdruk, ben je je slaapritme kwijt door al die nachtdiensten, maak je je zorgen om familieleden of ga je te laat naar bed? Zoek het uit!

  Oorzaken op je werk:

  • te veel werk of werken onder hoge tijdsdruk
  • zware fysieke belasting
  • emotioneel belastende situaties
  • onregelmatige diensten

  Oorzaken in je privésfeer:

  • lichamelijke en mentale gezondheidsklachten
  • financiële problemen
  • slaapomstandigheden zoals fel licht, lawaai, slecht kussen of matras
  • slecht slaapritme zoals geen regelmaat of te laat naar bed gaan

  Stap 3. Pak de slaapverstoorder aan

   De oorzaak ligt op je werk

   Bespreek het in je team of met je leidinggevende. Anderen kunnen je pas helpen als ze van je problemen afweten. Wellicht hebben meer collega’s problemen. Als je slecht slaapt door je werk, kun je naar de bedrijfsarts gaan. Dat kan ook preventief om te voorkomen dat je uitvalt.

   De oorzaak ligt in je privésfeer

   Zoek bijvoorbeeld hulp voor financiële problemen, koop een ander kussen, of ga op tijd naar bed. Bespreek je privéproblemen op je werk, misschien is er ondersteuning mogelijk. Vermoed je dat je slaapprobleem een medische oorzaak heeft, ga dan naar je huisarts.

    

   Gratis voor IZZ-leden: online zelfhulp Slaapproblemen

   De online zelfhulp van mirro over slaapproblemen biedt tips en oefeningen om een goede nachtrust te bevorderen. Deze module geeft inzicht in het fenomeen slaap. Je leert meer over je slaapgedrag en avondroutine. Je leert je slaapsaboteurs kennen, maakt kennis met slaaptechnieken en je ontdekt hoe je makkelijker in slaap valt.