Nieuws

Test: Hoe ervaar jij regeldruk?

Het liefst besteed je al je tijd aan zorg verlenen. Maar allerlei administratie, regeltjes en procedures staan dit in de weg. Heb jij last van regeldruk? Of zie je er het nut van in? Doe de test.

Doe de test alleen of samen met je team en check wat voor een soort regeldruk jullie ervaren. Aan het eind van de test weet je in welk kwadrant jij of het team zich bevindt. Je kunt ook vergelijken hoe andere zorgmedewerkers regeldruk ervaren. Het kwadrant bepaalt welke actie jullie kunnen nemen.

Naar de test (pdf)

Test regeldruk

Noodzakelijke bureaucratie

Zitten jullie (net als 49% van de zorgmedewerkers) in het kwadrant noodzakelijke bureaucratie? Dan ervaren jullie vooral veel nalevingslast (de tijd en druk die het naleven en administreren van regels met zich meebrengt). Het is dan goed om jullie regels en administratie te analyseren aan de hand van vragen die met nalevingslast te maken hebben. Wat registreren we precies, wie moet dit registreren en hoe registreren we dit? Je vindt deze vragen onder stap 2 in de routekaart Regeldruk.

Onnodige administratie

Zitten jullie (net als 2,5% van de zorgmedewerkers) in het kwadrant onnodige administratie dan ervaren jullie vooral een gebrek aan functionaliteit. Jullie zien het nut of de noodzaak van de regels niet. Het is dan goed om jullie regels en administratie te analyseren aan de hand van de vragen die met gebrek aan functionaliteit te maken hebben. Voor wie registreren we dit en waarom? Je vindt deze vragen onder stap 2 in de routekaart Regeldruk.

Onnodige bureaucratie

Zitten jullie (net als 26,7% van de zorgmedewerkers) in het kwadrant onnodige bureaucratie, dan ervaren jullie zowel een gebrek aan functionaliteit als ook een hoge nalevingslast. Het is dan goed om jullie regels en administratie te analyseren aan de hand van de vragen die met nalevingslast te maken hebben en die met gebrek aan functionaliteit te maken hebben. Je vindt deze vragen onder stap 2 in de routekaart Regeldruk.

Noodzakelijke administratie

Gefeliciteerd, jullie zitten in het groen en ervaren dus weinig nalevingslast en gebrek aan functionaliteit. Bekijk stap 3 in de routekaart Regeldruk om het groen te houden!
 

Downloads