Artikel

Tips: sta stil bij de gebeurtenis

Verdriet, angst, blijdschap, frustratie. Je ziet het allemaal om je heen in de zorg. Maar soms overkomt je iets dat je veel meer aangrijpt dan anders. Tien tips om het een plek te geven.

Agressie en geweld

1. Gun jezelf tijd voor de verwerking

Je kunt na een traumatische gebeurtenis overspoeld worden door verdriet, boosheid en frustratie. Dat is heel normaal. Deze emoties horen bij de verwerking. Het verwerkingsproces kan wel enkele weken of maanden duren. Gun jezelf de tijd om de balans terug te vinden. Probeer wel aan het werk te blijven of zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan. Hoe langer je thuiszit, hoe hoger de drempel om weer te gaan werken.

2. Sta stil bij de gebeurtenis

Het is goed om op het werk af en toe bewust stil te staan bij wat er is gebeurd. De pijn en het verdriet slijten sneller als je de herinnering toelaat.

3. Praat erover

Praat over de gebeurtenis met mensen die je vertrouwt. Dat kunnen vrienden of familieleden zijn, of collega’s of je leidinggevende. Erover praten is beter dan in je eentje zitten piekeren. Je kunt ook contact zoeken met lotgenoten.

4. Neem rustmomenten

Kies bewust je rustmomenten: lees een boek, ga lekker in bad of pak een uurtje yoga of meditatie. Doe elke dag ten minste één ding dat je leuk vindt.

5. Beweeg of sport

Bewegen en sporten helpen om je hoofd leeg te maken.

6. Vermijd alcohol en kalmeringsmiddelen

Alcohol en slaap- of kalmeringsmiddelen brengen meestal niet de rust die je nodig hebt. Door alcohol slaap je minder diep en word je eerder wakker. Slaap- en kalmeringsmiddelen hebben vervelende bijwerkingen. Je voelt je overdag slaperig en je kunt je minder goed concentreren.

7. Ga naar het gespecialiseerde team

Houd je last van de traumatische gebeurtenis? Vrijwel elke zorgorganisatie heeft een gespecialiseerd team waar je terecht kunt voor hulp bij de verwerking.

8. Een therapie kan helpen

Blijf je je onrustig of ellendig voelen? Er bestaan verschillende therapieën om een traumatische gebeurtenis te verwerken. Bespreek het met je huisarts. Die weet hier meer over. 

9. Maak gebruik van ons ledenvoordeel

Agressie op de werkvloer, en ook het meemaken van traumatische gebeurtenissen kunnen stress of signalen van burn-out veroorzaken. We bieden met het ledenvoordeel onder meer (korting op) online trainingen en coaching om te werken aan je psychische belastbaarheid. Denk bijvoorbeeld aan de online zelfhulp stress en burn-out.

10. Raadpleeg duidelijkoveragressie.nl

Deze site is voor (jeugd)zorgprofessionals die agressie tegen medewerkers in hun organisatie willen verminderen. Je vindt er campagnemateriaal, slimme hulpmiddelen en mooie praktijkvoorbeelden. Ook biedt de site leermaterialen over agressie en kennis en tips over de opvolging van incidenten.

Schrijf je in voor de IZZ nieuwsbrief

Maandelijks het laatste nieuws over gezond werken in jouw mailbox!