Aan de slag

Zo werk je aan je mentale fitheid

 Als je mentaal fit bent, zit je lekker in je vel, heb je minder stress en meer werkplezier. Win-win-win dus. Vijf tips voor zorgmedewerkers om aan je mentale fitheid te werken.

foto vrolijke vrouw in ziekenhuis

Zorgmedewerkers beoordelen hun mentale gezondheid minder goed dan de rest van Nederland. Ze geven zichzelf een 7,1, terwijl dit landelijk (buiten de zorgsector) met een 7,5 wordt beoordeeld. Dit komt onder andere door de hoge werkdruk in de zorg. Hierdoor nemen zorgmedewerkers vaak onvoldoende rust. Ook hebben veel mensen in de zorg het gevoel altijd bereikbaar te moeten zijn. Verder merken ze dat emotioneel aangrijpende situaties hun tol eisen, of dat ze veel (vrije) tijd kwijt zijn aan (mantel)zorgtaken. Als je dit herkent, check dan deze tips.

1. Sta stil bij je gevoelens

Wil je weten hoe je er mentaal voor staat? Stel jezelf de volgende vragen: hoe energiek heb ik me afgelopen week gevoeld? Hoe moe ben ik aan het eind van de werkdag? En heb ik ’s ochtends zin om te gaan werken? Neem wekelijks een moment om op deze vragen te reflecteren, want in de hectiek van de werkdag kom je daar niet aan toe.’

 

Online zelfhulp: IZZ Mentale gezondheidstest

Met de Mentale gezondheidstest van IZZ ontdek je in tien korte vragen hoe jij er mentaal voor staat. Je krijgt suggesties waarmee je meteen weet wat je te doen staat en op welke manieren je hulp kunt vragen. De Mentale gezondheidstest is speciaal voor leden van IZZ.

2. Pak voldoende rust

Zorg dat je geest zich kan herstellen. Ga thuis vaker even zitten met een kop koffie. En geef dan vooral niet toe aan de onrust die opkomt. Op die manier train je je mentale fitheid. Zulke rustmomenten kun je ook op je werk pakken. Maak een wandelingetje of kijk naar vakantiefoto’s op je telefoon.

3. Relativeer je gevoelens

Relativeren draagt veel bij aan je mentale fitheid. Want hoeveel stress je hebt, heb je voor een deel ook zelf in de hand. Als een collega jou iets vraagt en je hebt daar niet meteen tijd voor, kan dat stress opleveren. Vaak heeft dit alles te maken met je persoonlijke overtuigingen. Jij vindt dat je je collega meteen moet helpen. Als je beseft dat dat jóuw overtuiging is, en geen harde werkelijkheid, kun je er iets aan doen. Glimlach bijvoorbeeld eens om die gedachte.

4. Klaag, maar met mate

‘Het is goed om je (negatieve) emoties en gedachten te uiten. Maar doe dat niet de hele dag. Stel bijvoorbeeld een klaagkwartiertje in binnen het team. Anders blijf je elkaar voeden met dingen die niet lopen. Energie is besmettelijk – zowel positieve als negatieve energie.’

5. Betrek je leidinggevende

Werken aan je mentale fitheid hoef je niet alleen te doen. Vraag je leidinggevende om regelmatig naar het energiepeil van de teamleden te vragen. Het helpt ook als zij medewerkers betrekken bij beslissingen. Werkdruk hanteren vraagt immers om teamwork. Neem ook als het druk is een moment om te kijken wat er beter kan.’

Met dank aan Paul van Haaren, trainer, coach en consultant Duurzame inzetbaarheid bij LIJV, een organisatie voor fysieke fitheid, mentale fitheid en slaap.

Schrijf je in voor de IZZ nieuwsbrief

Maandelijks het laatste nieuws over gezond werken in jouw mailbox!