Artikel

Zo word je een gezonde beeldschermwerker

Als zorgmedewerker kom je door je werk vaak al voldoende in beweging. Maar dat geldt niet voor alle mensen in de zorg. Grote kans dat je veel achter de computer werkt als je een ondersteunende functie in de zorg hebt. Zeker als je door corona meer vanuit huis werkt. Lang achter je beeldscherm zitten is slecht voor je gezondheid. Maar het is simpel om er iets aan te doen. Lees dit artikel en weet hoe jij vanaf nu veel gezonder kunt werken.

beeldschermwerk

Hoeveel uur zit jij per dag? Waarschijnlijk vrij veel als je in je werk te maken hebt met administratie, management of ICT. Ongeveer 10 uur? Dat zou goed kunnen kloppen. Want dat is de tijd die een Nederlander gemiddeld zittend per dag doorbrengt. Daarbij komt kijken dat we door corona alleen nog maar meer gaan zitten. Misschien ben jij als zorgmedewerker je consults online gaan geven? Of voer je jouw administratie voortaan vanuit huis in? Daardoor mis je je dagelijkse fietstocht naar het werk of met je collega’s in de lunchpauze wandelen.

Ernstige gezondheidrisico’s

Niet langer dan twee opeenvolgende uren achter je beeldscherm zitten. En niet langer dan vijf tot zes uur per dag. Dat is het officiële advies. Veel zitten, is ongezonder dan je denkt. Niet voor niets noemen deskundigen zitten het nieuwe roken. Dat is geen overdreven boodschap. Want door veel te zitten, is de kans op een ziekte veel groter. Denk aan diabetes type II, depressie, overgewicht, kanker en rugklachten, en zelfs vroegtijdig overlijden.

Beweeg elk halfuur

Zorg daarom dat je minder zit en meer beweegt. Neem regelmatig korte pauzes. Drinken halen is al voldoende. Liefst elk halfuur. Doe je dat, dan ben je heel goed op weg. Wat hulp of inspiratie nodig om elk halfuur even te bewegen? Bekijk de filmpjes en tips vanuit de campagne van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en zet ook de stap!

Let wel, aan beeldschermwerk kleven meer risico’s. Staat je bureaustoel op de juiste hoogte? Werk je in een goede ontspannen houding? Je rug, nek, schouders, armen en polsen kunnen zwaar belast worden. Het goede nieuws is, je kunt gezond achter je beeldscherm werken. Lees daarom vooral verder.

Een ‘goede ergonomische werkplek'

Je moet, zoals ze dat noemen, een ‘goede ergonomische werkplek' hebben. Het begint bij een stoel en bureau die je goed op jouw lichaam kunt afstellen. Een los beeldscherm, muis en toetsenbord zijn must haves. Hoe je het beeldscherm plaatst is ook van belang. Kom je er niet uit, vraag dan je arbocoördinator of ergocoach om advies.

Tip: Een stoel met armsteunen is heel belangrijk, want dat zorgt voor een flinke vermindering van de belasting van de nek en schouders.

Zorg dat je ontspannen kunt werken en richt je werkplek in met zo min mogelijk afleiding. Doe ook niet lang hetzelfde werk achter elkaar. Varieer daarom in taken.

Voorkom statische belasting

Net als taken afwisselen is het belangrijk om regelmatig van houding te veranderen. Zo voorkom je een sluipmoordenaar als statische belasting. Voorbeelden van statische belasting zijn een infuus inbrengen, iemand wassen in een onhandige houding óf langdurig je hoofd op een bepaalde manier houden (bij bijvoorbeeld beeldschermwerk). Lange tijd lijkt er niets aan de hand, maar op den duur ontwikkel je door statische belasting chronische klachten aan je rug nek of schouders. Probeer voor de afwisseling bijvoorbeeld eens met je andere hand de muis bedienen. Links muizen went heel snel.

Tip: Bel je veel, gebruik dan een handsfreeset of koptelefoon.

Handige tools

Breaks en andere tips voor een gezonde werkdag

  • Lastig om tijd voor een beweegbreak te vinden? Denk out of the box. Doe je telefonisch overleg al wandelend buiten.
  • Vergeet je polsen niet. De polsen van een beeldschermwerker doen dagelijks aan topsport. Maak ze tussendoor even los.
  • Houd het ritme van op kantoor werken aan: begin en eindig de werkdag met een korte wandeling of fietstocht buiten.
  • Soms ben je wat langer bezig. Maar meestal is het vrij gemakkelijk om net dat beetje gezonder je werkdag door te komen. Wat vaker te drinken halen bijvoorbeeld, kost geen moeite. En je slaat twee vliegen in klap. Je beweegt meer en je drinkt voldoende. Waarom ga je nu niet even een glas water halen ...

 

Elk half uur even bewegen. Zet ook de stap

Als je elk half uur in beweging bent, is de kans kleiner dat je ziek wordt. Daarom wil de overheid ons stimuleren minder te zitten en meer te bewegen op een werkdag. Hiervoor is het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in april 2021 de campagne ‘Elk halfuur even bewegen. Zet ook de stap’ gestart. Bekijk de filmpjes en zet ook de stap!