Artikel

“Zora heeft een hoge aaibaarheidsfactor”

Je nieuwste collega’s heten Zora en Stella. Ze helpen je graag en de cliënten zijn dol op ze. En oh ja: het zijn robots. Docent-onderzoeker bij Techadoptie Wim Schouten leert zorgmedewerkers omgaan met zorgrobots en andere technologische hulpmiddelen op de werkvloer.

“Hoewel Zora van hard plastic is gemaakt, heeft ze een hoge aaibaarheidsfactor. Ze is pakweg een halve meter hoog en haar ogen veranderen van kleur. Ik vind het fascinerend wat er gebeurt wanneer we met een robot de woonkamer van een zorginstelling binnenkomen. Een mevrouw met dementie bloeide helemaal op toen Zora het liedje “Ik krijg een heel apart gevoel van binnen” voor haar zong. 

Ook op zorgmedewerkers hebben de robots een ontwapenend effect. Die zien direct: deze robots gaan ons werk makkelijker maken. En zeker niet overnemen! Zo zorgt robot Stella er bijvoorbeeld voor dat cliënten hun medicijnen niet vergeten. Robots kosten nu nog tot € 8.000. Over tien jaar is die prijs waarschijnlijk een tiende. Ze komen uit Japan maar krijgen Nederlandstalige software. Die wordt steeds beter, maar soms loopt hij vast. Dan zit er niets anders op dan resetten. Krijg je de kans om met een zorgrobot te oefenen, grijp die dan. De bediening gaat via een tablet. Als je met een smartphone overweg kunt, dan kun je ook een robot besturen!”

Meer weten over werken met robots of zelf een zorgrobot uitproberen? Kijk voor meer informatie op www.techadoptie.nl