Artikel

Zorgen voor een ander begint bij jezelf

Lang was het devies: zet de patiënt centraal. Met de toe nemende werkdruk in de zorg komt nu een beweging op gang die jou als zorgmedewerker op één zet. Want ook al heb je het vast al vaker gehoord (en blijft het voor zorg medewerkers verdraaid lastig): zorgen voor anderen, begint toch écht bij jezelf.

beeld trendverhaal

85% van de zorgmedewerkers zegt beter voor patiënten te zorgen dan voor zichzelf. Dat gaat zelfs zo ver dat een grote groep helemaal geen pauzes neemt. Althans, dat gaven de deelnemers aan die het webinar “Zet de patiënt op 2” volgden. Samen met PGGM&CO organiseerde IZZ dit webinar in mei. Zevenhonderd zorgmedewerkers namen deel.

Brandstoftank

Het webinar werd verzorgd door Niek van den Adel en Arjen Banach. Zij hebben ook het gelijknamige boek Zet de patiënt op 2 geschreven. Zowel in dit boek als met het webinar proberen zij jou als zorgmedewerker te motiveren beter voor jezelf te zorgen. Volgens Niek en Arjen ga je als de brandstof van je auto bijna op is, toch ook niet harder rijden! Nee, dan houd je rekening met je auto en ga je tanken of opladen.

Vallende dominosteentjes

Slecht voor jezelf zorgen zoals geen pauzes nemen, heeft alles te maken met de torenhoge werkdruk in de zorg. Iedereen heeft het té druk. Het ziekteverzuim werkt bovendien als vallende dominosteentjes: je collega wordt ziek, daardoor krijgt een andere collega het veel drukker en valt ook om, en zo gaat het maar door. Als het verzuim afneemt, neemt naar verwachting ook de werkdruk af. Maar dat gebeurt alleen als jij en je collega’s leren jezelf op de eerste plaats te zetten. Niek is stellig: ‘Je kunt pas écht goed voor anderen zorgen als je goed voor jezelf zorgt!’

Caregiver syndrome

Beter voor jezelf zorgen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als het zorgen voor anderen in je DNA zit. Ooit gehoord van het caregiver syndrome? Dit houdt in dat veel zorgmedewerkers ontzettend goed voor anderen kunnen zorgen, maar zichzelf daarbij steevast vergeten. Toch hoef je niet te knokken tegen dat “zorgende DNA”. Dat is namelijk juist ook waardevol. Maar als zorgmedewerker kun je je wél trainen om beter voor jezelf te zorgen. Jezelf op één zetten dus. Niek: ‘Hoe je dat doet? Natuurlijk door op de eerste plaats goed voor jezelf te zorgen, maar ook door bewust aandacht te geven aan de dingen die jíj belangrijk vindt in je werk.’

Meer info?

Voor IZZ-leden: bestel het boek Zet de patiënt op 2 met 30% korting. Of kijk het webinar terug.

3 tips om beter voor jezelf te zorgen

Niek van den Adel, spreker webinar Zet de patiënt op 2:

  1. Schrijf drie redenen op waarom je in de zorg bent gaan werken. Geef je drijfveren vervolgens een cijfer, gebaseerd op hoeveel aandacht je er nu nog aan besteedt. Neem de reden met het laagste cijfer en ga daarmee aan de slag. Want hierdoor ben je juist in dit mooie vak terechtgekomen.
     
  2. Zoek eens een patiënt op die jou om de een of andere reden inspireert. Of praat even bij met een collega, zelfs als je nog een berg te doen hebt. Zo krijg je meer energie en plezier in je werk.
     
  3. Spreek met je collega’s “niks-tijd” af. Korte pauzes om even helemaal niets te doen. Voel je vrij om uit het raam te staren of een ommetje te maken. Je helpt elkaar daarmee rust te pakken tijdens het werk.

Schrijf je in voor de IZZ nieuwsbrief

Maandelijks het laatste nieuws over gezond werken in jouw mailbox!