Onderzoek

Zorggebruik stijgt opnieuw: jonge zorgmedewerkers zoeken vaker psychische hulp

Steeds meer zorgmedewerkers hebben fysiotherapie en psychische zorg nodig. Dit blijkt uit de zorggebruik cijfers die Stichting IZZ jaarlijks analyseert voor de zorgsector. Opvallend is dat jonge zorgmedewerkers vaker psychische hulp zoeken dan hun oudere collega’s.

Zorggebruik

Natuurlijk staat de gezondheid van jouw patiënten voorop. Maar hoe gaat het met jouw gezondheid en die van jouw collega’s? Vraag je daar wel eens naar? Uit de nieuwe cijfers van IZZ blijkt dat steeds meer zorgmedewerkers fysiotherapie en psychische zorg nodig hebben. 

Bij IZZ doen we jaarlijkse onderzoek naar het zorggebruik van zorgmedewerkers met een collectieve IZZ Zorgverzekering. De onderzoeksresultaten zijn representatief voor alle zorgmedewerkers.

Gebruik psychische zorg gestegen

Het gebruik van psychische zorg is vorig jaar onder alle zorgmedewerkers gestegen. 6,7% van alle medewerkers – dus een op de vijftien – kreeg in 2018 minimaal één keer psychische hulp. Vier jaar geleden was dit nog 4,7%. Een stijging van ruim 40% dus. De toename is het grootst bij zorgpersoneel t/m 35 jaar. Van hen zocht vorig jaar 10% mentale hulp, tegenover 6% van het oudere personeel. En ook dat verschil was flink groter dan in de jaren daarvoor.

Bekijk het zorggebruik

In ons digitale dashboard kun je alle resultaten uit ons jaarlijkse onderzoek bekijken. Hierop kun je zien hoeveel psychische zorg en fysiotherapie zorgmedewerkers nodig hebben.

Werk je bij een zorgorganisaties waar meer dan 25 medewerkers een IZZ Zorgverzekering hebben? Maak dan met jouw werk e-mailadres een account aan op het dashboard. Met dat account kun je het zorggebruik van de afgelopen 6 jaar binnen jouw organisatie inzien.

Ben je benieuwd of dit ook voor jouw organisatie geldt? Download het overzicht van organisaties met meer dan 25 IZZ leden.

Hoe gezond kun je werken?

Zorggebruik is een indicator voor hoe gezond mensen bij een organisatie kunnen werken. Voor werkgevers hebben we ook een artikel 'zorggebruik gestegen' geschreven met daarin de uitslagen uit het onderzoek. 

Wat doet IZZ met de uitkomsten van dit onderzoek?

  • De betrokken organisaties met meer dan 25 IZZ verzekerden, ontvangen van IZZ een link naar een digitaal dashboard met de uitkomsten. Zo krijgen deze organisaties inzicht in het werkgerelateerde zorggebruik van hun medewerkers.
  • Zorgorganisaties kunnen gezond werken hoger op de agenda zetten als ze zien dat ze slecht scoren. Hoe komt het dat het zorggebruik zo is toegenomen? 
  • IZZ gaat bij een groot deel van de zorgorganisaties langs om de resultaten toe te lichten. Samen bekijken we hoe de gezondheid van zorgmedewerkers verbeterd kan worden.
  • We adviseren en overleggen met zorgwerkgevers en -medewerkers hoe we het werken in de zorg gezond houden.
  • We maken afspraken over de inhoud van de aanvullende pakketten van de IZZ Zorgverzekering.