Foto Desiree van Kleef
De expert

"Werkgever, verdiep je in de overgang"

Desiree van Kleef, verpleegkundig overgangsconsulent

Desiree heeft ruim tien jaar ervaring als verpleegkundig overgangsconsulent. Ze heeft al meer dan 1.000 vrouwen in haar praktijk mogen ontvangen en verzorgt workshops over dit thema voor (zorg)werkgevers.

In de Week van de Overgang pleit verpleegkundig overgangsconsulent Desirée van Cleef voor meer communicatie over de overgang. Tussen collega’s en tussen werknemers en -gevers: “Werkgevers moeten zich veel meer verdiepen in vrouwen in de overgang. De overgang kan serieuze gevolgen hebben voor het functioneren.”

Waar gaat het mis in de praktijk?

“Eigenlijk gaat het al mis bij de menstruatie. Dat bespreken ook weinig vrouwen met collega’s en leidinggevenden. Laat staan de overgang. Terwijl je in beide fases in je leven klachten kunt hebben die je werk in de weg staan. Daarom is het zo belangrijk dat vrouwen het vanuit zichzelf bespreekbaar maken. Onderling, maar ook met leidinggevenden. Wat je nu merkt, is dat vrouwen het onderwerp om allerlei redenen niet aankaarten en dan wordt het alleen maar erger.

Hoe zorgt een werkgever ervoor dat werknemers in de overgang hun klachten wel aankaarten?

“Werkgevers moeten zich verdiepen in vrouwelijke werknemers. Ze moeten begrijpen dat de overgang serieuze gevolgen kan hebben voor hun functioneren. Tenminste, als je als werkgever wilt dat er niet nóg meer verzuim optreedt. De dialoog aangaan dus, kijken wat je voor je werknemer kunt betekenen. Vooralsnog merk ik dat dit lastig blijft in de praktijk. Ik zie dat zelfs huisartsen te weinig aandacht besteden aan dit onderwerp. De levensfase overgang is nog steeds geen uitgebreid onderdeel van hun studie; huisartsen werken met oude richtlijnen die al lang niet meer up to date zijn. Over hormoontherapie bijvoorbeeld. Nederland loopt sterk achter op dit gebied. De overgangsfase heeft echter veel invloed op het lichaam en er zijn goede behandelingen. Hetzij hormoontherapie of op andere wijze, maar dan moet je wel moet weten wat er aan de hand is. Bij bedrijfsartsen is het vaak hetzelfde verhaal. Regelmatig krijgen zorgprofessionals die bij hen terecht komen met hun overgangsklachten de diagnose burn out. Ook zij weten weinig over de overgang, omdat het ook bij hen om een klein onderdeel van hun opleiding gaat.”

"Werkgevers moeten begrijpen dat de overgang serieuze gevolgen kan hebben voor het functioneren"

Wat zou een stelregel kunnen zijn voor leidinggevenden?

“Check als leidinggevende bij elk functioneringsgesprek hoe het gaat. Er moet ruimte en bekendheid over de overgang zijn, zodat vrouwen met vragen bij hun (bedrijfs)arts terecht kunnen.  Een werkgever heeft baat bij inzicht, want een hoop verzuim ligt aan de overgang.

Tips voor werkgevers en leidinggevenden

  • Erken de overgang. Erken deze levensfase en dat vrouwen last kunnen hebben van hormonen; van menstruatie of juist het wegblijven van menstruatie
  • Bedenk wat je als leidinggevende kunt doen aan preventie. Maak het onderwerp  bespreekbaar. Zorg dat leidinggevenden de kennis in huis hebben. Hang posters op. Laat zien dat vrouwen bij de afdeling HR én bij de bedrijfsarts terecht kunnen.
  • Kijk of de bedrijfsarts goed is ingelicht wat betreft dit onderwerp
  • Kijk of de organisatie hierop is ingericht. Zijn de toiletten op orde? Mogen vrouwen wel vaak naar het toilet als dit nodig is?
  • Is het onderwerp laagdrempelig genoeg zodat werknemers bij je durven aan te kloppen?

Training Gezond Werken

Wil jij als leidinggevende jouw invloed, kennis en vaardigheden meer benutten voor het behoud van medewerkers in je team, het verbeteren van hun werkplezier en de kwaliteit van zorg? Schrijf je in voor de driedaagse training Gezond Werken 2.0 van Stichting IZZ. 

Start: Najaar 2022