Persoonlijk verhaal

"Ik heb wel een paar keer gedacht: Dit is het dan"

Arie Arts, niveau 5 verpleegkunde, werkt bij GGZ Oost Brabant. Toen het virus begin maart hard toesloeg in Nederland, kreeg ook hij het. In de weken erna zag hij zijn woonplaats Uden in een spookstadje veranderen en verloor hij al zijn spierkracht. Gelukkig is hij er nu dankzij fysiotherapie weer bovenop. In deze periode waarin collega’s op hun tandvlees lopen, vindt Arie de compensatie van het eigen risico een mooie geste van IZZ.

Foto Arie Arts


“Begin maart kreeg ik griepachtige verschijnselen, ik bleef een paar dagen thuis en dacht dat ik daarna wel aan de slag kon. Het tegenovergestelde was het geval. Ik werd nog veel zieker. Twee weken lang had ik het nu bekende ziektebeeld; hoge koorts, heel slap, geen zin om te eten of te drinken. Ik lag bijna alleen maar in bed. Mijn huisarts dacht ook; dit is corona, ziek maar uit. Heel langzaamaan knapte ik ook wel weer op, ging na vijf weken weer een paar dagen per week aan het werk. Maar ondertussen was ik moe, veel te moe. Na een paar maanden moest ik mij weer ziekmelden, de pijp was leeg.

Spierkracht

Via via kwam ik terecht bij de Covid poli van het Radboud UMC. Daar ben ik weer op de goede weg geraakt. Uit verschillende testen bleek dat er met mijn hart en longen niks mis was maar dat ik al mijn spierkracht was kwijtgeraakt. Met fysiotherapie heb ik die kracht gelukkig weer op kunnen bouwen in de maanden daarna.

Spookstadje

Toen ik zo ziek was, ben ik anders over het leven na gaan denken. Ik ben 64 jaar, heb nog heel wat jaartjes te gaan. Maar toen ik doodziek op bed lig, heb ik wel een paar keer gedacht: ‘Dit is het dan’. Ondertussen veranderde ook mijn woonplaats Uden in een spookstadje en hoorde je constant ambulances en helikopters. Om ons heen overleden mensen aan de gevolgen van corona, ook jongeren. Dat is heel beangstigend. 

Mooie geste

Sinds december ben ik weer volledig aan het werk. Gelukkig hebben we bij ons op de instelling weinig coronagevallen gehad. We werken wel met cliënten die soms moeilijk te sturen zijn, en zich niet altijd aan de maatregelen houden. Dat doet wat met je veiligheidsgevoel. Ik zie collega’s ook op hun tandvlees lopen. In de zorg wordt over de hele linie keihard gewerkt met alle risico’s van dien. De Eigen Risico Compensatie van maximaal 385 euro van IZZ is dan ook een heel mooie geste. Gelukkig ben ik weer bijna helemaal de oude, maar ik zal deze periode nooit meer vergeten. Ook de steun niet die ik van iedereen heb gekregen.”

 

IZZ compenseert eigen risico bij coronabesmetting

Coronabesmetting gekregen door je werk in de zorg? Wij vinden het onterecht als je daarvoor zelf zorgkosten moet maken. IZZ compenseert daarom eenmalig de kosten van jouw eigen risico binnen de basisverzekering (tot maximaal €385) als je COVID-19 hebt opgelopen en daardoor zorgkosten maakt. Een van de voordelen van de IZZ Zorgverzekering van mensen in de zorg.