Persoonlijk verhaal

"Je bent ‘ziek is als je met koorts in bed ligt’ dus ik wilde snel weer aan de bak.

1 op de 5 zorgmedewerkers is besmet geraakt met Covid-19. De helft daarvan heeft langdurige klachten. Toch maken zorgmedewerkers minder gebruik van fysio en psychische hulp, blijkt uit ons onderzoek Monitor Gezond Werken. De Telegraaf deelde dit nieuws maandag 20 september 2021 en daarbij ook de ervaring met corona van zorgmedewerker Martine: "Een week had ik alle symptomen maar daarna knapte ik niet echt op: moe, snel benauwd, snel emotioneel, een lijf dat voelt alsof het 300 kg weegt. Ik ben opgevoed met ‘ziek is als je met koorts in bed ligt’ dus ik wilde snel weer aan de bak." 

Ziek geworden

"Mijn man is schoolleider en heeft vlak voordat de scholen dichtgingen in december nog even Covid mee naar huis gebracht. Er was geen houden aan, hij, onze zoons en ik kregen het alle vier. Een week had ik alle symptomen maar daarna knapte ik niet echt op: moe, snel benauwd, snel emotioneel, een lijf dat voelt alsof het 300 kg weegt. Ik ben opgevoed met ‘ziek is als je met koorts in bed ligt’ dus ik wilde snel weer aan de bak."

Weer aan het werk

"Ik werk als gezinsbehandelaar en het werk is echt leuk, ik genoot ervan. Daarom pakte ik het contact met cliënten weer op, maar na een gesprek was ik uitgeput. Mijn werkgever gaf me alle ruimte, maar na twee maanden halve dagen werken wilde ik er zelf toch een stapje bij zetten. Uit plichtsgevoel, al wist ik dat mijn lijf er niet aan toe was. En ook voor mijn cliënten.

Toen ging ik van vier naar zes uur per dag en knapte ik bij de enkels af. Kortademigheid, druk op de borst, uitgeput na een gesprek van drie kwartier. Ik ging dan een afspraak voor een volgend gesprek in de agenda schrijven en wist niet meer hoe die cliënt heette." 

"Ik ben gaan proberen weer twee uur te werken op een dag..."

Omgevallen

"Begin maart ben ik echt omgevallen. Ik heb fysio- en ergotherapie gezocht om te kijken waar de grenzen lagen van wat ik kon. Dat bleek schokkend weinig. Ik ben gaan proberen weer twee uur te werken op een dag, dat ging enigszins als ik het zorgvuldig verdeelde over de dag en verder niets deed.

Al heel snel ging het weer mis, het vroeg te veel. In juni adviseerde de ergotherapeut om toch maar weer te stoppen. Een aantal weken geleden heb ik het opnieuw geprobeerd met werken. Toen kreeg ik een gewone verkoudheid die een dikke bronchitis werd en daardoor kwamen de Covid-klachten helemaal terug. Nu is het terug bij af. Of zelfs slechter dan ooit. 

Weg naar herstel

Ik ben lid van een Facebookgroep en daarin zitten mensen die anderhalf jaar onderweg zijn en langzaam beginnen te herstellen. Daar hou ik me maar aan vast. Mijn zoon van 13 vroeg van de week: ‘mama, word je eigenlijk nog wel beter?’ Ik weet het niet. Begrip voor vaccinweigeraars vind ik steeds moeilijker op te brengen. Ik denk dan: ruil jij maar eens even een dag met mij." 

 

Het verhaal van Martine is gepubliceerd in een artikel van de Telegraaf op 20 september 2021 (auteur: Silvan Schoonhoven, fotograaf: Koen Verheijden).