Foto Hans Jongkoen
Persoonlijk verhaal

Hans (68): ‘Het leven is meer dan alleen maar werk’

Hans Jongkoen

Met pensioen op 65-jarige leeftijd, werkt nu nog twee dagen per week als invaller in de zorg. Werkte in de gehandicaptenzorg, eerst met mensen met een verstandelijke beperking, later in de psychiatrie. 

 

Werken in de zorg is mooi, maar vraagt ook veel van je. Hoe is dat na je pensioen? Hoe blijven gepensioneerde zorgverleners mentaal fit, hoe deden ze dat vroeger en hoe kijken ze tegen de huidige ontwikkelingen in de zorg aan? Dit keer: Hans Jongkoen.

 

‘Ik kan niet zo goed stilzitten. Daarom ben ik na mijn pensioen ook blijven flexwerken. Het leuke daarvan vind ik dat je altijd heel welkom bent. Als cliënten me na een langere tijd weer zien, zijn ze heel blij. Omdat ik nu zelf wat ouder ben, vinden ze me ook minder bedreigend. Ze zien me als ‘die aardige oude man’. Bovendien weet ik door mijn ervaring hoe ik mensen het beste kan aanspreken, waardoor ik niet meer het onderste uit de kan hoef te halen. De zorginstelling waar ik flexwerk doe, heeft locaties in de hele regio Gelderland. Daar ga ik met mijn motor naartoe, waardoor ik het werk makkelijk loslaat als ik thuis ben.’

 

‘Vroeger was het ánders druk’

Eigen regie van mensen

‘Of er vroeger minder werkdruk was? Het was ánders druk, denk ik. We waren minder bezig met zaken eromheen; met administratie, protocollen en andere formaliteiten. Toen ik begon, rapporteerden we bijzonderheden aan elkaar, of schreven we die in een schriftje. Als ik nu weleens inval in een zorginstelling, zie ik collega’s urenlang achter computers zitten. Dat is zonde, ik denk niet dat veel mensen beter worden van al dat papierwerk.

Wat ik wel een verbetering vind, is dat er tegenwoordig meer nadruk lijkt te liggen op de eigen regie van mensen. In mijn tijd waren we urenlang met mensen aan het praten. ‘Hoe voel je je?’ werd voortdurend gevraagd. Nu gaan we eerder praktisch aan de slag. Dat past bij mij, ik wil het liefst wat dóén met cliënten. Ook richten we ons nu meer op de sterke kanten van mensen, in plaats van op hun problemen. Wat gaat wél goed?

Ik heb het geluk gehad de meeste tijd te kunnen werken in een klein team met weinig hiërarchie. We hadden veel autonomie en werkten zelfstandig. Tegelijkertijd konden we altijd op elkaar rekenen en steunden we elkaar als collega’s. Dat is cruciaal, denk ik.’

Met handen bezig

‘Tijdens mijn werkende leven bleef ik mentaal fit door activiteiten te ondernemen die tegengesteld waren aan mijn werk. Zo doe ik al meer dan dertig jaar vrijwilligerswerk in de natuur, zoals tuinen aanleggen en het bos onderhouden. Ik vind het heerlijk om wat met mijn handen te doen, lekker in de buitenlucht. Met natuur werken in plaats van mensen. Ook geeft het voldoening dingen in hun oorspronkelijke staat terug te brengen en meteen resultaat te zien. Dat is een contrast met mijn werk, daar moet je juist een langere adem hebben. Daarnaast heb ik hier met hele andere mensen contact dan in de zorg.’

Ga je binnenkort met pensioen?

Dan verandert er veel in je leven. Ineens heb je meer tijd en minder verplichtingen. Op de website van onze partner PGGM&CO vind je alles wat je wilt weten over met pensioen gaan. Van financiële vragen tot tips voor dingen om te doen tijdens je pensioen.

Met de camper naar Albanië

‘Na mijn pensioen heb ik mijn vrijwilligerswerk uitgebreid. Vanmiddag gaan we met allemaal 65+’ers een slangenhoop maken voor de ringslang. Ik vind het fijn om met pensioen te zijn, maar dat komt ook doordat ik nog veel omhanden heb. Als ik even geen zin heb in vrijwilligerswerk, laat ik dat weten. Dan doe ik bijvoorbeeld wat leuks met mijn kleinkinderen of ga ik met mijn vrouw op vakantie. Volgende maand gaan we naar Albanië met de caravan. Heerlijk, die vrijheid.  

Als ik de jongere generatie zorgmedewerkers iets kan meegeven, is het dan ook: zorg dat je iets moois naast je werk hebt. Iets waar je jezelf een beetje in kwijt kan. Je leven bestaat uit meer dan alleen je werk in de zorg.’

Lees ook:

Rinze (75): ‘Samen hard lachen is het beste medicijn tegen stress’

Maaike (77): ‘Ik heb het gevoel dat we vroeger stressbestendiger waren’

IZZ Ledenvoordelen

Ben je lid van IZZ? Dan krijg je een hoop voordelen! Speciaal voor IZZ-leden hebben we mooie tools, trainingen en kortingsacties. Ook als je niet meer werkt. Zoals gratis online trainingen, korting op thuisyoga en korting op zwemmen bij Optisport. Zo helpen we je om ook na je pensioen goed voor jezelf te blijven zorgen.