Artikel

Stappenplan burn-out: in 4 stappen mentaal gezond aan het werk

Bijna acht op de tien zorgmedewerkers uit ons ledenpanelonderzoek Burn-out en werken in de zorg geven aan klachten te hebben (gehad) die bij een burn-out passen. En meer dan de helft kent wel een collega die last heeft of had van een burn-out. Hoe blijf je mentaal gezond aan het werk?

collectief

 

We hebben een handig stappenplan gemaakt, die jou in 4 stappen handvatten geeft wat je zelf maar vooral ook samen met je team kunt doen bij burn-out klachten. 

1. (H)erken je klachten

Veel voorkomende burn-out klachten in de zorg zijn:

 • Extreme vermoeidheid
 • Controleverlies
 • Moedeloos gevoel
 • Moeite met concentreren

Ga op zoek naar de oorzaak van je klachten Hebben je klachten vooral te maken met je werk? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met burn-out

2. Maak je klachten bespreekbaar

Omdat de oorzaak van burn-out vooral op het werk ligt, is het belangrijk erover te praten met je team en gehoord te worden. Ga samen op zoek naar oplossingen en ondersteuning binnen het team. Zet bijvoorbeeld werkdruk als vast punt op de agenda. Of ga in gesprek met je leidinggevende als je takenpakket structureel te groot is. Met InDialoog van IZZ kun je gevoelige onderwerpen bespreekbaar maken. Zoals de thema’s die vaak bijdragen aan klachten van burn-out: agressie, geweld, regeldruk of werkdruk.

3. Zoek hulp voor je herstel

Als je klachten blijven aanhouden, ga dan altijd naar je huisarts. Hij kan een diagnose stellen (burn-out of een andere diagnose) en je op basis daarvan verder helpen of doorverwijzen.

4. Blijf gezond!

Eenmaal in herstel en aan het werk, is het belangrijk om zelf de regie te houden. Durf dat te doen. Het is niet alleen goed voor je re-integratie, het werkt ook preventief. Blijf bovendien in gesprek met je team.

En zorg goed voor jezelf:

 • gezond eten
 • voldoende beweging en ontspanning
 • voldoende rust en ruimte voor jezelf
 • yoga en mindfullness

Onderaan deze pagina vind je de downloads van het stappenplan (en factsheet) over burn-out.

 

  Vergoeding mindfulness bij burn-out

  Mindfulness bij burn-out wordt vergoed vanuit het aanvullende IZZ Zorg voor de Zorg-pakket. De IZZ Zorgverzekering wordt uitgevoerd door VGZ of CZ. Kijk voor meer informatie op: