Nieuws

'Stel het geluk van de zorg voorop'

De balans tussen draagkracht en draaglast van zorgmedewerkers is zoek. Hierdoor staat het  werkgeluk onder druk. Er is behoefte aan verlaging van de werkdruk (nieuwe aanwas van vakmensen is hard nodig) en verhoging van de draagkracht onder zorgpersoneel zodat ze gelukkig zijn. Anders komt de beschikbaarheid van zorg in het geding en moet de maatschappij veel zorgtaken anders organiseren. Dit stellen Irene van der Fels, onderzoeker gezond werken in de zorg bij Stichting IZZ en Arjan Vergeer oprichter van 365 Dagen Succesvol.

Afbeelding werkgeluk voorop, vrouw met gieter

De coronagevallen stijgen hard en ons land staat volgens het RIVM een nieuwe coronagolf te wachten. Bovendien zijn zorg- en welzijnsmedewerkers minder mentaal fit dan de rest van werkend Nederland, hebben zij minder energie en leidt de hoge werkdruk tot een negatieve werk-privé-balans. De werkdruk is hoog, ook door de inhaalzorg. Het ziekteverzuim zorgbreed over het eerste kwartaal van 2022 is 9,8%, in 2021 was dit in dezelfde periode 7,6%.

Vijf voorwaarden voor geluk

Vergeer: ‘Er zijn meerdere voorwaarden voor geluk. De vijf meest bepalende pijlers voor een gelukkig leven zijn; fysieke en mentale gezondheid, financiële situatie, relaties en werk. Als één van deze pijlers wankelt, dan raak je uit balans en dat zorgt ervoor dat de andere pijlers onder druk komen te staan.’ Van der Fels vult aan: ‘Gezondheid, en daarmee de beschikbaarheid van zorg, is één van de belangrijkste factoren voor het ervaren van geluk. Hiervoor is het essentieel dat we goed zorgpersoneel hebben en behouden. Nu vallen te veel van hen voortijdig uit, hetgeen de belasting voor de collega’s zwaarder maakt. We moeten voorkomen dat de zorg niet meer bereikbaar is omdat er simpelweg te weinig zorgverleners zijn.’

'Gelukkige mensen zijn over het algemeen tevredener en productiever op het werk'

Irene van der Fels, onderzoeker bij Stichting IZZ

Geluk heeft een preventieve werking

De samenleving moet het geluk van de zorg vooropstellen. Dat begint met bewustwording en waardering, die we na corona lijken te zijn kwijtgeraakt. Vergeer: ‘Geluk heeft een belangrijke preventieve werking, net als andere leefstijladviezen. Gelukkige mensen zijn over het algemeen tevredener en productiever op het werk. Er moet meer aandacht zijn voor personele aspecten zoals draaglast en draagkracht van werknemers. Van der Fels: ‘Neem het op in de arbeidsvoorwaarden, het scholingsaanbod en het gezondheids- en loopbaanbeleid. Ook leidinggevenden in de zorg kunnen meer investeren in het geluk van hun zorgprofessionals. Stimuleer autonomie en vertrouwen. Creëer doorgroeimogelijkheden. Meer praten met elkaar. Minder regels op de werkvloer, minder bureaucreatie en hiërarchie, minder administratieve rompslomp. Bied méér ruimte en vrijheid om datgene te doen waar deze groep zo bevlogen in is: mensgericht, professionele zorg verlenen.’

 

365 Dagen Succesvol met IZZ

IZZ werkt samen met 365 Dagen Succesvol. Hun missie: van Nederland het gelukkigste land ter wereld te maken. En daar hoor jij bij. Maar de beroepen die er toe doen, zoals de zorg, krijgen vaak de minste waardering, maken de meeste uren. Met onze samenwerking willen we alle zorgmedewerkers gelukkiger maken.

Schrijf je in voor de IZZ nieuwsbrief

Maandelijks het laatste nieuws over gezond werken in jouw mailbox!