InDialoog over werk-privébalans

Afgelopen zomer zijn we bij drie zorgorganisaties gestart met het begeleiden van teamdialogen over werk-privébalans. De deelnemende organisaties zijn het Amsterdam UMC, het LUMC en CWZ in Nijmegen. De trajecten zijn mogelijk gemaakt door MDIEU-subsidie van het Ministerie van SZW en zitten in een afrondende fase. De Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ) en het Sociaal Fonds voor de Kennissector (SoFoKleS) zijn kartrekkers  van dit project. Gijs Haerkens, één van de IZZ-adviseurs Gezond Werken die het traject heeft begeleid, vertelt je graag meer over het traject én over de effecten binnen de deelnemende teams.

Gijs: “Bij de deelnemende organisaties hebben we eerst een teampeiling gedaan om te kijken wat er speelt binnen de teams op het gebied van de balans tussen werk en privé. Ook zijn we met hen in gesprek gegaan over energiegevers en energievreters. Opvallend was dat er vooral werkgerelateerde thema’s werden genoemd die stress opleveren. De stress die het werk veroorzaakt bij medewerkers, heeft ook invloed op de privésituatie. Medewerkers geven bijvoorbeeld aan uitgeblust thuis te komen en hierdoor niet aan voldoende ontspanning toe komen. 

Samen onderzoeken wat er wel kan

“Uit de onderwerpen die uit de teampeiling naar voren kwamen, hebben we de belangrijkste issues geselecteerd en daar zijn we dieper op in gegaan. Wat we veel terug hoorden was dat medewerkers weinig regie ervaren over hun eigen werkdag, dat ze waardering missen en dat er binnen het team weinig ruimte is voor een gesprek over deze thema’s. Bij één van de teams werd zelfs de lunchpauze gebruikt voor een inhoudelijk teamoverleg waardoor dit moment niet gebruikt kan worden om op adem te komen. Soms hebben de medewerkers ook de indruk dat het niet anders kan. Het werk moet tenslotte doorgaan en het verantwoordelijkheidsgevoel is groot. Als adviseur gaan wij het gesprek aan met het team en kijken we juist wat er wel kan. Het team komt zelf met oplossingen die haalbaar zijn. 

Tips voor zorgmedewerkers

Werk-privébalans

Als zorgmedewerker zorg je altijd voor een ander. Maar zorg je ook goed voor jezelf? Hoe vind je tijd om aan jezelf te besteden? IZZ helpt je met inspirerende verhalen, praktische tools en tips.

Kijk voor meer informatie op onze themapagina over werk-privébalans.

In gesprek gaan zorgt voor meer onderling begrip

“Naast dat het team zelf met oplossingen kwam, zorgden de dialoogsessies al voor meer onderling begrip. Dit zagen we ook terug tussen medewerkers van verschillende generaties. Medewerkers van verschillende generaties kijken soms anders aan tegen werk en de balans tussen werk en privé. Dit kan zorgen voor wrijving binnen teams. Door hierover in gesprek te gaan, leren collega’s elkaar beter kennen en waarderen. Dit draagt bij aan meer werkplezier en een betere samenwerking.”

Terugkoppeling aan het bestuur

“De dialoogsessies hebben we een aantal keer herhaald zodat er ruimte was om de besproken oplossingen in de praktijk te brengen. Daarnaast zijn de medewerkers van de teams in gesprek gegaan met het hoger management om hun bevindingen en oplossingen te delen. Dit was soms best wat onwennig: het is niet altijd gebruikelijk dat teams in gesprek gaan met bestuurders en daarin zelf het initiatief nemen. Als resultaat zagen we ook hier toename van het onderlinge begrip en vertrouwen. Ook werden vervolgacties gepland tussen medewerkers uit het team en management waardoor er ook daadwerkelijk structurele verandering kan plaatsvinden in de organisatie.”

En wat nu?

“Inmiddels zitten we in de afrondende fase. We peilen bij de teams wat de dialoogsessies hebben opgeleverd en of de oplossingen voldoende geïmplementeerd zijn. Ook kijken we wat we verder nog kunnen betekenen voor de deelnemende organisaties. Doorgaans deden er twee teams per organisatie mee, dus het kan interessant zijn voor andere teams om een dialoogsessie in te plannen. Ook kunnen we leidinggevenden of HR-professionals trainen om zelf aan de slag te gaan met dialoogsessies.

Heeft jouw organisatie interesse in InDialoog? Kijk dan voor meer informatie op InDialoog of neem voor een vrijblijvend advies contact met ons op.

Over adviseur Gijs Haerkens

Foto Gijs Haerkens

"Ik heb fysiotherapie en gezondheidswetenschappen gestudeerd en heb zo’n 8 jaar ervaring in de zorg als adviseur en projectleider. Het Nederlandse Zorglandschap ken ik goed. Het geeft me veel voldoening om zorgorganisaties te helpen bij het bevorderen van ‘gezond werken', dit doe ik altijd met een lerende blik, kijkend vanuit de zorgpraktijk. Mijn aanpak kenmerkt zich door mensgerichtheid, pro-activiteit en een scherp analytisch vermogen."

 

Dit traject is mogelijk gemaakt door

Logo MDIEU traject