Psychische klachten door corona? Dit kun je eraan doen!

Het coronavirus vraagt uitzonderlijk veel van zorgmedewerkers. Niet alleen in de ziekenhuizen, maar ook in de thuiszorg, gehandicaptenzorg, ouderenzorg en GGZ. Iedereen heeft zijn eigen uitdagingen. Zorgmedewerkers staan fysiek en mentaal onder zware druk. Velen worstelen met gevoelens van machteloosheid, angst en verdriet. Heb jij hier ook last van? Blijf er niet mee rondlopen, maar maak gebruik van de beschikbare hulp. Wij zetten de mogelijkheden van psychische ondersteuning voor je op een rij.

Direct mentale ondersteuning

Heb je behoefte aan mentale ondersteuning om met de situatie om te kunnen gaan? Praten met een psycholoog of coach helpt bij het omgaan met stress en emoties. Hier drie laagdrempelige opties voor zorgmedewerkers:

 • Online contact met een psycholoog
  Voor zorgmedewerkers werkzaam in het ziekenhuis of de langdurige zorg (VVT en GHZ) met een IZZ Zorgverzekering door VGZ, biedt VGZ kosteloos mentale ondersteuning aan. Via het online platform OpenUp.care kun je gebruik maken van workshops, tips en de mogelijkheid om eenvoudig en vertrouwelijk contact te leggen met een psycholoog. Omdat dit een pilot is, bieden we deze service momenteel alleen aan ziekenhuismedewerkers en vanaf 7 mei ook aan zorgmedewerkers werkzaam in de VVT en de GHZ.
  Meer informatie

 • Telefonisch contact met een psycholoog voor zorgmedewerkers en leidinggevenden
  Werk je in de zorg en heb je geen IZZ Zorgverzekering uitgevoerd door VGZ? Of werk je niet in een ziekenhuis of de langdurige zorg? Dan kun je ook gebruik maken van psychische zorg via het Contactpunt psychosociale ondersteuning voor zorgprofessionals van ARQ IVP. Het telefoonnummer wordt bemenst door gespecialiseerde psychologen.
  Meer informatie 

 • Acute hulplijn voor schokkende gebeurtenissen
  Heb je een schokkende gebeurtenis meegemaakt? Dan is er de Acute hulplijn van HSK Trauma voor passende opvang. Ervaren hulpverleners bieden de eerste opvang en helpen je verder. Met informatie en advies. Via een online verwerkingstest wordt bekeken of je risico loopt op een Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS) en of je extra hulp nodig hebt. Deze service van HSK hebben we opgenomen in ons ledenvoordeel. Als IZZ-lid kun je hier dus gratis gebruik van maken.
  Meer informatie

Zelfhulp bij coronastress

 • Tips om je mentale veerkracht te verbeteren
  Ga je liever zelf aan de slag om je mentale veerkracht te verbeteren? Lees dan ons artikel met tips over hoe je als zorgmedewerker ook goed voor jezelf zorgt tijdens een crisis. En hoe je als leidinggevende goed voor je mensen zorgt. Juist nu de druk enorm hoog is.

 • Online zelfhulp: Grip op coronastress
  Of ga direct aan de slag met de online zelfhulp: Grip op coronastress. In deze online workshop van Mirro krijg je praktische handvatten om met de huidige situatie om te gaan. Ook leer je goed tot rust te komen en meer aandacht te geven aan de dingen die belangrijk voor je zijn. Als IZZ-lid kun je hier gratis gebruik van maken.